Amazing Fantasy 15

 2010.10.21. 14:23
  


Eredeti cím: Spider-Man
Magyar cím: Pókember
Megjelenés: 1962 Augusztus


Vessük bele magunkat az első füzetbe, ami egy fantasztikus sztorikat felvonultató magazin, az Amazing Fantasy 15-ös száma volt. Stan Lee író és Steve Ditko rajzoló próbált egy olyan szuperhőst alkotni, akivel a fiatalok tudnak azonosulni, mivel eddig szinte az összes Marvel hős felnőtt volt, felnőtt problémákkal. Így született Peter Parker a középiskolás srác, aki egy véletlen folytán szupererőkre tesz szert.

Aki már hallotta pókember nevét, valószínűleg kívülről fújja a sztorit: Peter az iskola legokosabb diákja, persze emiatt az osztálytársai állandóan csúfolják. Otthon viszont nénikéje és bácsikája, May és Ben rajonganak érte, teljesen elkényeztetik. A lányoknál persze nincs sikere, hiszen ott van Flash Thompson a szőke izomagy, aki Peter legfőbb piszkálója.

Egy nap radioaktiv kísérletek bemutatója van az iskolában, melyet hősünk meglátogat, ahol is egy kis pók, hálóján leereszkedve belelóg a sugárzásba, majd ijedtében megcsípi Petert. A csípéstől megszédülve hősünk elindul hazafelé, ahol hamarosan kiderül, hogy a pók milyen képességekkel is áldotta meg. Ugyanis egy autó majdnem elüti, de Peter hihetetlen reflexszel elugrik előle, de nem is akárhova, hanem egy ház falára érkezik jó pár méter magasan és csodák csodájára sikerül megkapaszkodnia. Sőt, mászni is tud a falon! Az senkit se zavarjon meg, hogy cipőben van és az is tapad a falhoz - ez csak egy képregény, nem kell túlságosan komolyan venni. A tetőre érkezve egy vascsövet úgy meghajlít, mintha csak papírból lenne, a kábeleken pedig olyan ügyességgel mászik, akár egy pók!


Peter végiggondolja csodás átváltozását és próbálja kitalálni, mihez kezdjen ezzel a képességgel, mikor is meglát egy hirdetést: 100$-t kap, aki 3 percig kibírja a ringben Crusher Hogannel. Hősünknek nem is kell ennél több, egy harisnyát húzva a fejére jelentkezik, hogy kipróbálhassa erejét. Természetesen fürge mozgásával simán elkerüli a birkózót, így megnyeri a pénzt. Egy tv producer épp szemtanúja lesz az előadásnak, és nagy pénzt látva benne felkéri a maszkos figurát, hogy szerepeljen a műsorában. Peter belemegy és a műsor kedvéért tervez magának egy ruhát, és egy szerkezetet a kezére, mellyel hálót tud kilőni és a Pókember nevet adja magának.


A műsor nagyon sikeres lesz, sok rajongója lesz Pókembernek, a siker pedig Peter fejébe száll, annyira, hogy egy menekülő bűnözőt csak úgy hagy elfutni az őt üldöző rendőr elől.

Pár nap múlva a házuk előtt rendőrkocsik fogadják: egy betörő megölte szeretett bácsikáját. Peter nem rest, azonnal átvedlik Pókemberré és a betörő után ered, akit egy régi raktárépületben talál meg. Következik a leszámolás, melynek vége egy szomorú felismerés: a betörő, aki megölte a bácsikáját ugyanaz az ember, akit hagyott elfutni. Peter magát okolja nagybátyja haláláért és rájön a nagy igazságra: nagy erővel nagy felelősség is jár.

 



A történet végén reklámozzák, hogy a következő Amazing Fantasy füzetben folytatódik Pókember története, ami viszont már sose jelent meg. Ugyanis Pókember olyan sikeres lett, hogy egy teljesen önálló füzetet kapott, így az Amazing Fantasy átalakult Amazing Spiderman-né, amivel elkezdődött a világ legsikeresebb képregénysorozata, ami lassan 50 éve, a mai napig folyamatosan megjelenik.

Érdekességek:
- Már az első képkockán szerepel Flash Thompson, Peter egyik legnagyobb "civil" ellenfele

A bejegyzés trackback címe:

https://spiderman.blog.hu/api/trackback/id/tr192388523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2011.01.13. 13:07:04

Jó a téma!

Biztos, hogy követni fogom a Blogot!

Csak aztán tényleg kerüljön fel az összes füzet!

Squall_ 2011.01.14. 11:08:34

Én mindent megteszek az ügy érdekében ;)
süti beállítások módosítása